Trotineta electrica Xiaomi Mijia M365 – Test

Cunoscut in lumea telefoanelor mobile si gadgeturilor, producatorul chinez Xiaomi nu ne dezamageste nici de aceasta data si aduce pe piata un nou produs care incepe sa cucereasca strazile. In lumea vehiculelor electrice batalia este acerba, de la o zi la alta facandu-si aparitia noi modele care mai de care mai fiabile, eficiente si nu in ultimul rand cu un pret din ce in ce mai mic. Xiaomi a uimit pe toata lumea cu aparitia trotinetei electrice Mijia M365. Un vehicul compact, bine inchegat ca design si constructie, accesibil pentru o buna parte a populatiei.



Specificatiile nu ne duc cu gandul spre un scuter electric, ci mai degraba spre un hibrid despre care la prima vedere este greu sa iti dai seama daca este electric sau nu. Motorul de 250 W frumos incapsulat pe roata din fata, bateria incorporata in placa de stand (280 W) si frana spate pe disc ascund elegant performantele acestui vehicul.



  • Puncte forte

Designul fara doar si poate care ne-a cucerit de la prima interactiune, materialele si modul de constructie sunt printre cele mai bune identificate pe piata. Nimic aruncat la intamplare care sa dea indicii de slaba calitate sau curbe taiate pe linia de productie. Piese turnate, suduri frumos realizate, aplicatie pentru mobil (recomandam Ninebot), plastic de calitate rezistent la socuri si deformari.



Nu trebuie neglijat nici aspectul asamblarii initiale. Stim deja cum primim majoritatea electronicelor in pachetele mici, cu cartulii si informatii insuficiente, astfel incat o zi o dedicam acestui aspect, parca am avea in fata mobila de Ikea. In cazul Xiaomi lucrurile stau simplu: patru suruburi cu imbus (inclus) si o incarcare sunt de ajuns pentru a porni la drum.



Franele, al caror rol este atat de important sau poate mai mult decat capacitatea de acceleratie, au primit o atentie sporita si suntem foarte multumimiti de performantele lor. Una mecanica pe disc actioneaza si opreste roata spate eficient si una pe roata fata controlata electronic, actioneaza in tandem.



Pentru unii inconvenient, pentru noi un mare avantaj, cauciucurile pe aer sunt esentiale intr-un oras care este unfriendly pentru orice vehicul. Acceptam mai degraba ideea de pana, in detrimentul confortului si menajarea articulatiilor.

Farul, frumos incadrat in aspectul general, este dotat cu LED puternic si asigura o lumina buna pe timp de noapte. Cat despre claxon, sa spunem doar ca alegerea facuta este cea mai inspirata din experienta noastra prin trafic. Un simplu clinchet din dotarile bicicletelor este cea mai buna si cea mai eficienta alegere.



  • Puncte slabe

Modalitatea de pliere nu este din cea mai eficienta alegere. Difera un pic fata de  modul de pliere al altor trotinete cu care am mai interactionat, insa tind sa cred ca fost o alegere a designerilor care au luat in calcul dispunerea punctului de greutate si nu au facut rabat de la rigiditatea cadrului. Luand in calcul greutatea redusa si gasirea punctului de echilibru poate fi trecuta usor cu vederea.



Lipsa suspensiilor reduce din confort atunci cand ai de parcurs distante mai mari, insa cauciucurile pe aer au fost o alegere buna a designerilor care au sesizat avantajul acestora in defavoarea celor pline.

Ghidonul nu poate fi reglat pe inaltime, fapt ce micsoreaza grupul de persoane care pot folosi Xiaomi Mijia M365, fie ca ne gandim la un copil mai mare sau un adult de peste 180.



Un alt lucru de luat in calcul este faptul ca nu este impermeabila, respecta standardul IP54. Va permite un mers usor pe suprafete umede sau cateva picaturi de ploaie.

Intretinerea se realizeaza usor, e suficient un spray WD40 pentru ungere si o carpa curata. Recomandam stergerea acesteia dupa contactul cu apa si nisip pentru o durata de viata cat mai indelungata.

  • Concluzii

Xiaomi a reusit sa produca un vehicul electric eficient, cu priza la public prin design futurist si performante bune. Ideala pentru un mers lejer prin oras, folosind trotuarele si pistele de biciclete, Xiaomi Mijia M365 este o trotineta entry level in categoria trotinetelor electrice, accesibila pentru oricine. Usor de transportat in metrou sau mijloace de transport in comun, poate deveni un companion ideal si pentru distante ce te poarta dintr-o parte in alta a orasului. Succesul lor fiind lesne de observat pe strazile noastre prin numarul in crestere de trotinete M365.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *