Cum sa iti alegi echipament de schi second hand?

Sporturile de iarna sunt considerate a fi sporturi scumpe, carora trebuie sa le aloci multi bani in fiecare iarna, insa daca tii cont de cateva sfaturi, poti sa iti eficientizezi costurile pentru a te bucura cat mai mult de zapada. Iata cateva sfaturi despre cum sa iti alegi un echipament de schi second hand. Sfaturile noastre te vor ajuta sa ramai cu bani in buzunar, bani pe care ii poti folosi pentru skipass, bifand astfel cat mai multe zile petrecute pe partie:

echipament de schi second hand

Schiuri si clapari:

In cazul schiurilor, recomandam a fi verificate cateva elemente de baza: talpa, canturile, legaturile. Uzura profunda asupra acestor elemente iti pot strica experienta pe partie: canturile ascutite in exces sau cu semne de rugina vor slabi rezistenta la umiditate si vor conduce in timp la probleme majore, delaminarile vor afecta structura interna si vor permite patrunderea apei in straturile interioare,  in timp ce gaurile din talpa iti vor incetini coborarea pe partie.

Verifica uzura talpii. Daca are o nuanta gri spre alb, inseamna ca este oxidata si imbatranita, iar ceara nu isi va mai face treaba corespunzator. Acest aspect iti va compromite alunecarea si siguranta pe partie. Totodata, culoarea gri a talpilor este semn ca proprietarul anterior nu a avut grija corespunzator de schiuri. Poti verifica daca sunt uscate talpile indoind schiul – daca acesta trazneste inseamna ca este uscat si ar fi bine sa nu mergi mai departe cu achizitia.

Legaturi

Legaturile sunt la fel de importante ca si restul schiului – ele au rolul de a-ti tine fix piciorul pe schi si pentru a nu avea parte de evenimente nefericite, trebuie sa fii atent sa nu aiba parti lipsa, rupte sau improvizate. Tine cont de faptul ca o pereche de legaturi este recomandat sa fie utilizate in jur de 5 ani.

Recomandabil ar fi sa achizitionezi schiurile de la persoane cunoscute, pentru a le sti istoricul. Sau de la persoane care iti pot recomanda echipament in functie de experienta ta pe partie.

Nu cumpara schiuri in sezon. Asteapta pana la finalul sezonului sau cauta echipamentul vara. Daca ai noroc poti gasi in lunile de vara chiar si echipament nou-nout la preturi bune.

Clapari

Cand vine vorba de clapari, din motive de igiena, recomandam achizitionarea claparilor noi. Costa mai mult, insa overall va merita investitia. Linerul unui clapar nou se va forma pe piciorul tau, nu vei fi pus in situatia de a incalta clapari mirositori sau care iti vor provoca dureri pentru ca au alta forma anatomica, iar la finalul zilei vei  fi multumit de alegerea facuta. Daca totusi te incumeti sa cumperi clapari SH tine cont de cat de uzati sunt, daca au fost termo-formati pe un alt picior, sa nu aiba miros de mucegai sau umiditate in ei, prinderile sa fie in regula, talpa fara semne profunde sau gauri).

In cazul in care vrei sa achizitionezi bete SH, trebuie sa tii cont de cat de indoite sunt. Atat :).

echipament de schi second hand

Haine (geci / pantaloni – outwear)

Daca ai de gand sa achizitionezi geaca sau pantaloni second hand, verifica gradul de uzura si impermeabilitatea – minim 10000mm. Cum poti verifica impermeabilitatea? Toarna putina apa pe material – daca aceasta este absorbita, nu e cea mai buna ideea sa mergi mai departe cu achizitia. Apoi uita-te la fermoare, la aspectul materialului, la eventuale rupturi / gauri, pete.

echipament de schi second hand

Casca

NICIODATA second hand! Riscul e prea mare! Better safe than sorry! Mai ales daca esti incepator, iar posibilitatea de a cadea este mai mare.

Ochelari

Daca in cazul altor echipamente, le poti achizitiona online, in cazul ochelarilor recomandam probarea acestora. Modul in care se aseaza pe fata, modul in care se completeaza cu casca, modul de fixare contribuie major la starea de bine a utilizatorului.  Daca optezi sa cumperi ochelari second hand, ai grija la aspectul lentilei – sa nu aiba zgarieturi, sa nu fie deformata! Totodata, elasticul care fixeaza ochelarii pe casca sa nu fie uzat astfel incat sa nu permita alunecarea!

Desigur, produsele noi vor fi intotdeauna preferate celor second hand, intrucat ai o garantie asupra produsului, acesta are o durata de viata mai mare, va fi de la inceput adaptat pe nevoile tale etc.

Insa, daca tot vei dori sa iei in calcul achizitia de echipament de schi second hand, trebuie sa fii atent la cateva detalii care in final iti pot pastra o suma considerabila in buzunar, ceea ce se traduce in mai multe zile petrecute pe partie!

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *