Ce e mai potrivit pentru naveta zilnica? Bicicleta sau trotineta electrica?

Daca ar fi sa adunam timpul petrecut in traficul din marile orase, la un calcul simplu, ar rezulta ca pierdem aproximativ o luna, timp pierdut pe care nu il mai putem recupera in niciun fel. Aglomeratia din orasele mari i-a facut pe tot mai multi oameni sa caute alternative de transport pentru naveta zilnica. Bicicletele si trotinetele electrice sunt cele mai des utilizate alternative de transport in marile orase.

Ajunse deja o obisnuinta pe strazi si recunoscute si de legislatia din Romania (intr-un final), trotinetele electrice au devenit un vehicul nelipsit atat pentru naveta zilnica, dar si pentru distractie. Daca la inceput pareau un moft…acum vreo 5 ani oamenii se uitau la ele circumspect si le considerau hipsteresti, iata ca acum si-au gasit locul in traficul din orasele aglomerate. Sunt usor de utilizat, compacte, pliabile, disponibile in configuratii pentru toate varstele. 

ninebot-Max-G30-electric-scooter

Cu bicicletele este poveste lunga si frumoasa, fenomen cunoscut la nivel mondial si dus la alt nivel in unele tari precum Olanda sau China.  Nu are rost sa detaliem rolul lor si beneficiile pe care acestea le-au adus si il vor aduce societii, ci mai degraba sa gasim cel mai bun mijloc de locomotie zilnica dintre cele doua.

bicicleta

Asadar, care ar fi motivele pentru care am alege sa mergem cu trotineta electrica in detrimentul bicicletei?

Ergonomia

Trotinetele electrice sunt compacte, usor de manevrat in mijloacele de transport aglomerate, usor de depozitat in masina. Bicicletele adesea sunt mari, voluminoare, in mare parte din cauza rotilor mari si e mai dificil sa le manevrezi in spatii inguste, cum ar fi liftul.

Transport fara efort

Parca tot iti vine sa te duci la birou in costum pe o trotineta electrica, decat sa dai la pedale pe caldura. Apesi un buton si stai linistit pe ”covorul fermecat” in timp ce motorul electric isi face treaba silentios si eficient. 

Confort

Oricat de multe suspensii si sisteme de cauciuc ar avea o trotineta electrica, parca tot mai buna e roata unei biciclete. Bicicleta este si va fi un mijloc de deplasare mai confortabil. La acest capitol trotineta electrica pierde teren din cauza rotilor mici.

Siguranta

Si la acest aspect puncteaza mai bine o bicicleta datorita pozitiei de mers si a faptului ca fiind mai mari sunt recunoscute mai bine in trafic. Trotinetele, desi sunt prevazute cu sisteme de franare eficiente, sunt mai expuse accidentelor in trafic. Pozitia utilizatorului, dar si rotile mici fac ca trotineta electrica sa fie mai expusa in caz de accident. 

Includem aici si aspectele legale, deoarece chiar si in acest moment, legea pare a fi interpretata subiectiv si arunca trotinetele intr-o zona gri, in timp ce bicicletele sunt percepute si reglementate clar fara dubii si interpretari.

Pretul

Aici depinde de buzunarul fiecaruia, insa trotinetele bune cu autonomie mare si accesorizate nu sunt ieftine, in timp ce o bicicleta pentru naveta zilnica este extrem de accesibila. La pretul initial se adauga intretinerea, care la trotineta este ceva mai scumpa, mai ales daca ai probleme cu acumulatorul.

Atat trotineta electrica, cat si bicicleta au avantaje si dezavantaje. Depinde foarte mult de  nevoia utilizatorului si de preferintele acestuia. Cele doua tabere vor avea adepti fermi, important este, insa, ca fenomenul vehiculelor personale sa creasca si sa ne scape de aglomeratie, poluare si stres.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...