Perspectivele noului sezon de schi 2020-2021. La ce sa ne asteptam?

Perspectivele noului sezon de schi 2020-2021

Zilele astea am vazut la stiri ca pe crestele muntilor a inceput sa ninga, ceea ce m-a trezit un pic la realitate si mi-am dat seama ca ”Vineeee iarna!”. Si daca vine iarna, in mod normal trebuie sa organizam vacanta la schi. Dar stai! Ce vacanta sa organizezi cand totul e asa de incert?!

In mod normal in perioada asta ne organizam in trecut vacantele de iarna la schi, ne cautam cazare, faceam gasca mare si luam biletele de avion. Anul asta stam un pic si analizam ce se intampla pe la altii, iar planurile sunt timide spre DELOC. Sezonul anterior a fost incheiat brusc din cauza masurilor impuse de autoritati, nu am prins decat cateva zile la Bansko si vreo doua iesiri la Sinaia si Poiana…

La ce sa ne asteptam in sezon de schi 2020-2021?

Operatorii de instalatii pe cablu anunta deja ca au inceput sa lucreze pentru a oferi siguranta maxima tuturor turistilor. Printre acestea se numara limitarea numarului de persoane care vor urca in gondole, purtarea mastii peste tot, repararea instalatiilor de teleschi care erau abandonate pentru ca turistii preferau instalatii mai rapide. Toate acestemasuri vor veni la pachet cel mai probabil cu mariri de preturi. Sa spunem doar ca muntele va ramane accesibil doar pentru pasionati sau cei cu buzunare adanci in sezon de schi 2020-2021 , alungand o buna parte din oamenii ce aglomerau an de an statiunile din Romania.

Credit: Euronews.com

Nici situatia internationala nu este mai roz. Unele tari din afara la acest moment au impusa carantina de 14 zile, altele se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de coronavirus, ceea ce face sa ne gandim de doua ori inainte de a planifica o excursie la schi in tari precum Austria, Franta sau Italia. Frica de carantina la dus sau la intors, nesiguranta situatiei ce se schimba de la o zi la alta si de ce nu preturile ce vor creste si in aceste zone ne fac sa fim rezervati in luarea unei decizii. Fara doar si poate vom asista la un sezon de sacrificiu, unde mare parte din romani vor spune pas la iesirea din tara si destinatiilor din vest pentru ski.

Cel mai probabil celebrele cozi din statiuni vor deveni doar amintiri si fiecare dintre noi se va multumi cu iesiri mai putine, poate un flux de turisti mai mare in timpul saptamanii si evitarea weekendurilor aglomerate.

Starea vremii

Conteaza, bineinteles, si vremea si cantitatea de precipitatii. Ultimii ani nu au fost tocmai cei mai grozavi. Temperaturile au fost crescute, precipitatiile putine si sezonul tot mai scurt. Studiile arata faptul ca in viitorul apropiat statiunile situate la sub 2000 m nu vor mai fi rentabile, iar costurile pentru administrare si intretinere vor depasi incasarile.

Asadar mai putina lume in instalatiile de cablu, probabil cozi mai organizate la taxatoare si urcari, parcari mai goale, hoteluri mai goale si apresski-uri inchise la interior. Ceea ce inseamna ca poti face popas doar la terase in aer liber pe perioade limitate. Cum timpul pe partie va fi afectat de toti acesti factori oamenii vor alege optiuni mai ieftine si limitate ca timp de schi in detrimentul abonamentelor de zi sau saptamana.

Vanzarile de echipamente

In ceea ce priveste comertul, un sector grav afectat va fi si comertul cu echipamente de schi si snowboard, dar si cel al camerelor de actiune. Desi anul acesta au tot fost lansari de produse destinate sporturilor si activitatilor outdoor, cifrele din piata nu sunt inbucuratoare. Incertitudinea care planeaza asupra tuturor sectoarelor ii fac pe oameni sa fie mai rezervati in a cheltui bani pe lucruri neesentiale.

Concluzie

In concluzie ne asteptam la un sezon deja sacrificat, plin de necunoscute, fara planuri. Cel mai probabil vom decide adhoc daca si unde vom pleca, cel mai probabil la vecinii de la Bansko daca vor avea zapada. Planurile pentru vacante in Alpi sunt amanate si investitiile in echipamente noi asemenea. Ne multumim cu ce avem si ce putem face in situatia actuala. Sa ne rugam doar zeilor zapezii ca macar vremea sa tina cu noi pentru a putea macar spera la un an sezon extraordinar.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...