Viitorul trotinetelor electrice

Am observat recent o neincredere in viitorul folosirii trotinetelor electrice printre anumite grupuri de utilizatori, asa ca am facut o analiza asupra situatiei in care ne aflam si incotro credem ca va merge acest segment de electro-mobilitate.

Pandemia care inca nu a trecut ne-a facut sa alegem alternativele electrice personale ca mobilitate urbana sau pur si simplu ca masura de distantare si protectie. Am asistat asadar la o crestere pe piata vehiculelor electrice personale.

Iarna, insa nu este totusi placut sa folosesti asa ceva, fapt pentru care interesul a scazut si lumea s-a reobisnuit sa mearga cu masina personala.

Care este trendul ?

Situatia insa se va schimba destul de repede imediat cu ivirea ghioceilor, ca sa spunem asa, si vom asista iar la o explozie pe strazi a trotinetelor electrice. Din punctul meu de vedere trotineta electrica este cel mai adaptat vehicul electric pentru transport urban pe distante mici si medii, usor de manevrat, depozitat si intretinut.

viitorul trotinetelor electrice

Cu toate acestea, cumparatorii in marea lor majoritate cumpara din impuls aceste trotinete, asadar este posibil ca trendul ascendent sa se fi aplatizat la un nivel constant. Multitudinea marcilor si modelelor prezente pe piata a fractionat cerintele utilizatorilor. Totodata scaderea preturilor pentru segmentul entry level a facut ca trotineta electrica sa fie mult mai accesibila.

Revenind la curba ce pare ca s-a stabilizat la un prag constant as spune ca piata incepe sa se maturizeze. Asistam la utilizatorii hardcore ce au adoptat trotineta electrica ca stil de viata, cei care nu o mai gasesc suficienta si aleg alte alternative precum scuterele sau masinile electrice si a treia categorie in scadere a utilizatorilor ce cumpara din impuls.

Piata nu este nici pe departe saturata, daca stai sa te gandesti ca intr-un bloc nu au nici 5-10 % din ocupanti trotinete sau biciclete electrice.

Trotinetele electrice au avut o evolutie exploziva, nu din intamplare ci prin prisma avantajelor pe care acestea le aduc: transport urban eficient, usor, ieftin, rapid, ecologic, depozitare usoara si intretinere minima.

Care sunt categoriile de utilizatori de trotinete electrice?

Vom imparti utilizatorii in cateva categorii intalnite si analizate de-a lungul timpului de catre noi.

  • Utilizatorii hardcore ce au adoptat trotineta electrica ca mijloc principal de locomotie si nu ar renunta in veci la aceasta. Acestia nu sunt in general la prima trotineta, ci mai degraba la a 4 sau a 10 – a detinuta. Ii vedem zilnic echipati corespunzator, pe modele performante sau unele de baza dar cu modificari si adaptari pentru traficul urban.
  • Utilizatorii ce au ajuns din diverse motive la limita utilizarii trotinetelor electrice. Fie ca vorbim de confort, accidente, furt sau reparatii scumpe ce i-au facut sa le considere o etapa din viata si sa revina la vechile obiceiuri sau alte vehicule mai adaptate nevoilor lor.
  • Utilizatorii din impuls. Au vazut la un prieten sau au incercat un sistem de ride sharing si decid instant ca trotineta electrica ii va scapa de problemele din viata lor. Acestia reprezinta un grup numeros in special primavara, sezon in care vanzarile de vehicule electrice cresc.
  • Cei ramasi fara permis sau cei care nu vor sa ramana fara acesta din cauza alcoolulului. (P.S. Va spun din experienta ca sunt destui in categoria asta)
  • Lucratorii din sistemul de curierat. A fost dragoste la prima vedere, majoritatea neavand permis de conducere, iar pe timpul verii este extrem de greu a pedala in caldura infernala din orase.

Care este viitorul trotinetelor electrice si al utilizarii acestora pe drumurile din Romania?

Acestea incep sa evolueze si vom asista la modele mai performante si la preturi competitive, dat fiind numarul mare de modele disponibile.

Citeste si: Kaabo anunta un nou model mai compact Wolf Warrior X

Scuterele electrice vor ademeni o buna parte din utilizatorii trotinetelor electrice. O parte din utilizatori isi vor indrepta atentia si spre masini electrice, imediat ce infrastructura de incarcare se va extinde. O alta stimulare pentru cresterea utilizarii trotinetelor electrice o reprezinta stimularea financiara de la stat. Aceasta ar putea fi un game changer pentru viitorul trotinetelor electrice.

Viitorul ofera in mod cert un spatiu si pentru trotinetele electrice ce vor continua sa fie din ce in ce mai numeroase. De la o generatie la alta devin mai eficiente, mai inteligente si mai fiabile. Vedem acest lucru cel mai clar la companiile de inchirieri.

Olgu

Have less! Do more! Be more!

One thought on “Viitorul trotinetelor electrice

Comments are closed.