Plaja Vadu: un ultim refugiu de care trebuie sa avem grija

Pana in vara aceasta nu fusesem niciodata pe o plaja salbatica in Romania. Weekendul trecut am ales sa plecam spontan spre mare si pentru ca nu fusesem niciodata la Vadu, am decis ca ar fi un loc minunat de vizitat. Pentru cei ce nu stiu, plaja Vadu face parte din Rezervatia Biosfera Deltei Dunarii si pentru a te putea bucura de acest loc trebuie sa respecti regulile impuse de ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii).

plaja vadu namstare
plaja vadu namstare

Incep cu regulile pentru ca este foarte important sa le respectam si sa contribuim la protejarea acestui loc.

Ce nu ai voie sa faci pe plaja Vadu?

  • Accesul, circulatia, stationarea sau parcarea mijloacelor de transport motorizate de orice tip – se poate parca pe locurile de parcare amenajate in preajma cherhanalelor.
  • Camparea in afara zonelor special amenajate in acest sens, interdictie valabilă pe intreg teritoriu al rezervatiei – se gasesc cazari la Vadu sau Corbu, la pensiuni, campinguri etc.
  • Distrugerea sau degradarea marcajelor ori a panourilor indicatoare;
  • Recoltarea sau incendierea vegetatiei ierboase si a altor resturi vegetale din zonele costiere;
  • Deteriorarea sau distrugerea habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna;
  • Abandonarea, lasarea in libertate a animalelor domestice si nesupravegherea animalelor de companie;
  • Depozitarea/abandonarea deseurilor de orice fel – recomand sa luati saci de gunoi la voi pentru ca sigur veti mai gasi resturi uitate de altii.
  • Stationarea pe timpul noptii, organizarea de competitii sportive, aprinderea focului;
  • Orice activitate pe fasia de plaja cuprinsa intre 0 – 150 m de la linia cea mai inaintata a marii.
plaja vadu namstare

Ce poti face pe plaja Vadu?

  • Montarea umbrelelor demontabile-portabile, doar pe perioada sederii, imbaierii;.
  • Bai de soare, imbaiere, plimbari;
  • Acces liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Accesul in Rezervatie se face prin achitarea permisului de intrare – disponibil online aici. Trebuie achitata o taxa 5 lei / zi / persoana), 10 lei / masina, pentru pescuit sportiv (daca doresti sa iti incerci norocul in Marea Neagra).

Accesul pana la plaja este greoi, daca nu ai o masina echipata 4 x 4, drumul fiind nisipos in proportie de 90%. Daca esti dornic de consumerism si terase, plaja Vadu nu este pentru tine. Se poate manca bine la cherhanalele din zona, insa cam atat.

Citeste si: Activitati de vara in zona lacului Vidra

Cand am ajuns noi erau cateva corturi amplasate aproape de drum, plaja era libera, nu se auzea decat marea. Cat am stat pe plaja, ne-am deconectat complet de rutina orasului, ne-am incarcat bateriile si ne-am bucurat chiar si de prezenta delfinilor care inotau aproape de tarm. Plaja Vadu este cu adevarat un loc minunat, dar care tinde sa isi piarda din farmec din cauza oamenilor care au impresia ca pot face orice ii taie capul pe plaja – de la mers cu masina pana in buza apei, de la campat chiar pe plaja, lasat gunoaie in urma si aprins focul pe plaja.

Cumparaturi puteti face in satul Vadu care se afla la vreo 5 km de plaja. Nu va ganditi ca e vreun supermarket, ci un magazin micut de sat, de unde puteti totusi sa va procurati de-ale gurii.

Ce mai puteti vedea in Dobrogea?

Pe langa plaja de la Vadu si Corbu, daca ajungeti in zona, puteti vizita cetatea Histria, dar si Lacul Sinoe. La intoarcere, noi am facut o plimbare printre sutele de eoliene din zona, am vizitat cheile Dobrogei si ne-am retras pe drumul vechi pana spre Bucuresti.

plaja vadu namstare

Olgu

Have less! Do more! Be more!