Dronele de buzunar sau pentru selfie…Merita sau nu investitia?!

Miniaturizarea dronelor a dus la aparitia unei noi categorii ce isi face simtita prezenta prin modele cu o calitate buna, tehnologie de varf si performante excelente. Dronele de mici dimensiuni (si nu ma refer la cele de jucarie dedicate copiilor) devin o realitate si mai toti producatorii consacrati au dezvoltat produse pe acest segment de piata. Ca si caracteristici acestea se incadreaza sub normele legale, timpul de zbor oscileaza intre 8-15 minute, pot incapea lejer intr-un buzunar, au camera buna si functii inteligente pentru a putea fi operate si de un utilizator neexperimentat.

Noi am identificat cateva modele interesante, unele testate care si-au dovedit calitatea si ne-au „intrat pe sub piele„. De mentionat ca la o astfel de drona operarea se face printr-o aplicatie pe mobil, nefiind necesara o telecomanda speciala, in raza de Wifi a telefonului.

O drona testata de catre noi, construita in China, si cu niste caracteristici valente extraordinare. Amintesc timpul de zbor intre 8-15 minute, senzori de pozitionare, GPS, camera 4K, dimensiuni reduse, brate pliabile, functii inteligente de urmarire, selfie sau revenire la punct de plecare.  Nu atrage atentia si poate fi luata lejer in orice bagaj sau vacanta. Aplicatia este buna, se updateaza frecvent lucru ce denota o continua dezvoltare si inlaturare a eventualilor erori. Accesorii se gasesc usor pe internet la preturi bune, in afara dezvoltand o adevarata isterie cu stickere speciale, genti de transport sau filtre ND.



  • Wingsland S6

O drona ce pare a veni dintr-un film SF, cu aspect de racing. Producatorul ne promite un produs excelent la un pret foarte bun. Cu GPS si GLONASS, camera 4K, senzori de pozitionare si greutate redusa, controlul fiind posibil tot prin aplicatie. Constructia robusta poate asigura o viteza de 8m/s si pe o distanta de pana la 100m. Stabilizarea imaginilor se face electronic (asemanator camerelor sport). Timpul de zbor este un jur de 10 minute, dispune de functii inteligente si posibilitatea captarii unei imagini 360 grade. Pe aceasta se pot monta diverse accesorii gen lumini sau lanterne pentru zbor nocturn.



  • Hover camera

O drona ce a uimit inca de la aparitie, cu elicele protejate, extrem de compacta, cu o camera de 12 MP, si un pachet foarte mic. Datorita designului este foarte usor de controlat la interior si extrem de manevrabila eliminand riscul unei accidentari. Daca pana si celebrul vlogger Casey i-a dat approve in urma testarii, atunci merita a o credita si pe aceasta in segmentul dronelor de mici dimensiuni (selfie).


Breeze (Yuneec)

Celebrul producator a venit cu o drona compacta, capabila de timp de zbor pana la 12 minute, 5 functii inteligente, camera de 12 MP, un aspect elegant si simplu, la un pret extrem de bun. Bratele nu mai sunt extensibile, doar prelungirea trenului de aterizare. Este totusi suficient de compact pentru a putea fi transportata usor in orice vacanta.



  • Spark (DJI)

Chiar daca nu este anuntata oficial, gigantul producator de drone DJI are in plan sa acopere acest segment cu un model nou, mult mai compact decat DJI Mavic si cel mai probabil la un pret in jur de 500 dolari. Se zvoneste ca ar avea dimensiunile reduse, sisteme si senzori inteligenti, posibil gimbal pe 2/3 axe, camera buna (aproximativ ca cea de pe Mavic), aplicatia bine cunoscuta la care se lucreaza de foarte mult timp. Bratele se pare ca nu vor fi retractabile si speram la un timp de zbor mai mare decat cel oferit de competitie. Aspectul o duce in zona de racing, extrem de agresiv, iar DJI va oferi si un pachet premium asemenea celui Combo de la Mavic.



Cu siguranta la orizont vor mai aparea noi idei si concepte ce nu le-am luat in calcul. Un lucru e sigur acest segment se dezvolta intr-un ritm ametitor, fiind tintit publicul larg, neinitiatii, astfel ca dronele mici pot fi carate usor, nu atrag atentie si au performante relativ bune pret/calitate. Se para ca esecul produs de startup-ul LILY nu a facut decat sa impulsioneze producatorii sa remedieze o greseala din trecut cu produse ce tind sa depaseasca orice imaginatie. A fost de ajuns interesul pentru concept, iar lucrurile au inceput sa se miste in sensul potrivit cu rezultate pe masura.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *