Turismul de weekend – spaima schiorilor din Romania!

Un cumul de factori fac tot mai dificila practicarea schiului sau snowboardului in conditii decente in Romania. Asa ca am facut o analiza asupra acestei situatii care tinde sa ia amploare si are potential sa distruga locurile frumoase.


No-Skiing-Web


Cauzele…

  • Lipsa infrastructurilor de orice fel. Vorbim aici de instalatii de urcare insuficiente, spatii de cazare limitate, drumuri de acces, etc. Numarul in crestere al iubitorilor de munte face ca statiunile mici/medii sa fie supraaglomerate.
  • Mentalitatea oamenilor care economisesc zile de concediu cu pretul stresului si aglomeratiei. Tendinta efectului de turma se vede si pe partie. Nu exagerez sa declar faptul ca este o buna parte din populatia care merge la munte fara a practica vreun sport de iarna. 
  • Lipsa administratorilor de viziune si atragere a turistilor in timpul saptamanii. Sunt necesare campanii de marketing si reduceri semnificative pentru ca acest lucru sa devina o optine – de la skipass rezonabil, cazare si servicii adiacente toate trebuie sa atraga oamenii dornici sa petreaca mai mult timp cu un pret mai redus.
  • Agentiile de voiaj care profita de naivitatea oamenilor si le ofera pachete pentru weekend, la pachet chipurile cu distractie. Adevarul este ca ai parte de aceeasi aglomeratie, libertate de miscare limitata si distractia nu se mai intampla pe partie, ci doar paleste in fata consumerismului si a socializarii la baruri si concerte.
  • Efectele turismului de weekend lasa un gust amar, iar pe termen lung vor alunga oamenii rodati de acest stres. Cum accesul in tarile vecine (Bulgaria, Serbia) sau cele din Vest, este din ce in ce mai facil, nu va trece mult timp pana cand vom realiza ca nu mai e vorba doar de bani in alegerea statiunilor de schi.

grass_ski-470x353


Ce e de facut?

  • Clar trebuie evitat pe cat posibil muntele in weekend. Informarea in prealabil cu privire la starea vremii, a partiilor si conditiile zonei sunt esentiale.
  • Mare atentie la marketingul de promovare. O statiune ce aduce in discutie doar distractii si evenimente la sfarsit de saptamana ar trebuie sa fie un indiciu suficient pentru a cauta alternative.
  • Daca ai nimerit totusi in weekend, nu uita ca esti acolo pentru schi sau placa si nu pentru a pierde timpul. Cauta zonele mai libere, foloseste partia in zona laterala sau off piste daca esti avansat.
  • Ar trebui sa stii ca iesirea din sezon aduce o data cu ea preturi mai mici si lipsa aglomeratiei. Rabdarea este o virtute, iar zapada nu dispare peste noapte. In Romania se poate schia pana in luna martie fara probleme. 

screen-shot-2013-01-15-at-10.50.29-am-620x434


In concluzie evitati weekendurile la munte si stresul generat de acestea. Doua zile petrecute pot insemna o saptamana altundeva daca ne raportam la banii cheltuiti. Usor, usor piata turismului se va regla si la noi. Deocamdata ne referim la concediu iarna in statiunile din afara si nu in Romania. Vrem calitate si corectitudine asa ca ar trebui fiecare sa contribuie la acest lucru! 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *