Red Bull Oslea Hiride – odata ce ai participat, stii cu siguranta ca vei reveni

Ce este Red Bull Oslea Hiride?

Este singura competitie din Romania de urcare pe munte la liber, fiecare cum poate si cum rezista, urmata de o coborare pe un versant neamenajat, in freeride cum ne place sa spunem. Urcarea se face pe masivul Oslea, participantii fiind impartiti pe clase Open/Pro, snowboard/schi si fete/baieti. Anul acesta concurentii au fost nevoiti sa faca fata unei provocari – sa urce pe jos versantul pe o distanta de aproximativ 4 km cu plecare de la cota 1300 m pana la nivelul crestei la 1940 m.



Odata ajunsi in varful crestei, fiecare participant isi alege linia pe care doreste sa o urmeze pe “terenul virgin”, cu o coborare de aproximativ 1 km si o inclinatie de aproximativ 45˚. Traseul are portiuni de stanca, ideala pentru realizarea unor trick-uri spectaculoare, numai bune de punctat de catre membrii juriului format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier si TTR), Constantin Bodea si Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Gavozdea, Bogdan Stanila si Stefan Mirescu, personaje cheie in zona locala de freeride, la schi.



Experienta noastra ca si concurenti…

Am atacat acest concurs cu entuziasm si energie, porniti sa ne distram si sa ne deconectam total. Zona este de o frumusete rara, iar peisajele iti taie rasuflarea la fiecare pas. De la catedralele de gheata din zona Groapa Seaca, piscurile inzapezite si munti cat vezi cu ochii. Odata ajunsi la cazare, ne-am înconjurat rapid de oameni pasionati, pozitivi si pusi pe distractie. „Premiile nu conteaza!” fiind fraza de baza, continuata de „Am venit pentru distractie si libertate!„. Pana la urma asta este si ideea acestei intreceri: promovarea unei zone frumoase, cu mult potential, dar unde exista prea putina initiativa din partea autoritatilor.



Dupa doua zile de antrenament in Poiana Brasov si la Ski Resort Transalpina, echipati corespunzator ne-am aliniat la start. Siguranta a fost pe primul loc, incercandu-se eliminarea oricarui risc. Urcarea este frumoasa, obositoare as hell, eu personal trecand prin toate starile posibile. Partea de creasta ne-a intampinat cu rafale puternice, zapada inghetata si multe zambete si incurajari. Timpul trece in minute martiene, iar momentul in care ti se da ok-ul sa cobori parca nu mai soseste. Zapada inghetata pe varf, crusta, soare puternic si schiuri de zapada afanata ca nah…m-am gândit ca poate prindem powder.  Nu o combinatie ideala as zice. In gand: unde o fi freeride?! Cineva sopteste „Toti avem aceleasi conditii„. Tura trece repede, schiurile scrasnind prin zapada inghetata. Sectorul pentru retur a fost o provocare din Dante. Obositi, inghetati si impinsi pe firul unui rau cu treceri mascate, inguste, stanci si pomi, combinatie ce le-au asigurat organizatorilor un frigider plin :D.



Ce ne-a mai făcut sa uitam de oboseala și epuizare a fost mirosul de sarmale care ne aștepta la sosire. Sarmalele alea au picat la fix, mâncare pentru zei, nectar pentru suflet. 

Seara a fost incheiata cu festivitatea de premiere si petrecere, fiecare cautand dramul de energie ramasa pentru a continua cat mai mult. Alin care a concurat la snowboard open și care a avut parte de niște cazaturi demne de epic fail, a fost eroul serii fiind cel mai energizat dintre noi. Nu știu cât Red Bull consumase, dar sigur avea aripi.



Ca si rezumat, eu am iesit pe locul 11 la categoria Open Ski Masculin, Alin pe locul 14 la categoria Open Snowboard Masculin, iar Izabela Rakosi pe locul 2 la Open Snowboard Feminin. Ca si prima experienta, noi suntem multumit si increzatori ca anul viitor vom face o figura mai frumoasa. Am intalnit aici oameni care s-au pregatit tot anul pentru a dobandi conditie fizica si care au avut obtinut un timp foarte bun pe partea de urcare (50 minute), ceea ce ne ambitionează sa ne pregatim mai intens pentru 2018.



Intregul clasament poate fi accesat aici

Organizarea a fost la inaltime, s-a acordat atentie oaspetilor si ne-am simtit mereu in siguranta pe parcursul concursului.

Aventura drumului pana la Uricani a fost aparte, GPS-ul pastrandu-ne suficiente surprize astfel incat sa vizitam zone neumblate, neasfaltate, prilej sa avem suficient timp de socializare in masina. 



Singurul regret consta in faptul ca acest eveniment are o singura editie pe an. Fenomenul este clar in crestere si avem suficient potential sa atragem si etape din concursuri internationale. Am intalnit oameni pasionati pana in maduva oaselor, prieteni ce-si dau intalnire an de an la Red Bull Oslea Hiride si multa energie pozitiva. Am incheiat aventura noastra cu gandul ca si la anul sa fim prezenti la start, mai pregatiti si cu experienta anului precedent.



Pana atunci ramanem cu amintiri frumoase, o calatorie pe cinste si cu niste poze de colectie. Multumim organizatorilor care se zbat sa tina piept acestei provocari, dar si oamenilor care ne-au trimis incurajari si ne-au sustinut in a ne pregati pentru acest concurs.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

One thought on “Red Bull Oslea Hiride – odata ce ai participat, stii cu siguranta ca vei reveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *