Alimentatia corecta in timpul vacantei la schi

Stim cu totii cat efort depunem intr-o zi petrecuta pe partie, si cand zic petrecuta, ma refer la facut miscare, nu stat la apreski. Pentru a putea sustine acest efort constant este nevoie de o alimentatie corespunzatoare pentru ca organismul nostru sa reziste cat mai bine la frig, miscare si aer rece. Pe langa conditia fizica pe care trebuie sa o intretii chiar si inainte de a merge la schi, o atentie sporita trebuie sa acorzi si nutritiei pentru a-ti alimenta organismul cu tot ce are nevoie pentru a face fata unor conditii solicitante. Studiile arata ca in medie consumul de calorii este de 223 per ora pentru un adult de aproximativ 70 kg, ceea ce implica un necesar de nutrienti mult mai mare fata de o zi obisnuita, cu miscare moderata. Alti nutritionisti spun ca acest consum poate ajunge si la 3000 de calorii pe zi, de 2 ori mai mult fata de o zi obisnuita.

PREGATIRI PENTRU O ZI PE PARTIE – MICUL DEJUN

Inainte de a-ti incepe ziua pe partie, este foarte important  sa iti incarci bateriile: odihna, opt ore de somn si o alimentatie bogata in carbohidrati. La toate acestea se adauga hidratarea – frigul, aerul uscat de munte, transpiratia si efortul fizic depus vor conduce rapid la deshidratare. Pentru a compensa aceasta pierdere consuma cat mai multe lichide – apa, sucuri (acestea vin la pachet si cu un continut ridicat de vitamine).


Imagini pentru breakfast ski


Nu da skip micului dejun! Pentru un bun start in fiecare zi, este recomandat sa nu sarim peste micul dejun, nu doar cand mergem la schi, ci si in restul zilelor. Cerealele, bogate in carbohidrati, painea integrala, ouale, lactatele, dar si carnea sunt recomandate pentru un mic dejun bogat caloric. La toate acestea nu uita sa adaugi lichide (de cele mai multe ori cabanele supraincalzite favorizeaza deshidratarea, asa ca nu a strica sa iti refaci necesarul de lichide, consumand inca de la primele ore apa, ceai, lapte).

PRANZUL 

Pranzul ar trebui sa fie light, suficient cat sa iti dea energie pentru cealalta jumatate a zilei, dar sa nu te trimita la somn. Evita mesele grele (si nu ma refer la mesele fizice, obiectele de mobilier, ci la cantitatea de mancare) din cadrul restaurantelor. Poti sa iti pregatesti sandwich-uri de acasa pe care sa le consumi in gondola daca esti genul care se da toata ziua, fara opriri. Totusi de preferat ar fi sa iei o masa calda (o supa). Daca preferi varianta unei mese calde la restaurant, evita macar grasimile (cartofii prajiti, carnea grasa, branza) si alcoolul.


Imagini pentru snack ski


 

DUPA O ZI PE PARTIE…

Incheie-ti ziua cu o cina care sa iti confere un somn linistit in noaptea urmatoare. Supele calde, carnea – pui/peste, garniturile cu legume sunt mai mult decat potrivite pentru finalul zilei. Hai poate raclette :), desi consumul de branzeturi seara nu e chiar recomandat. Adauga un pahar de vin, un desert cu fructe si somn. Opt ore de somn si o poti lua de la capat.


Imagini pentru dinner after ski


Ca si recomandari suplimentare adaug: 

Nu exagerati cu asezonarea meselor cu sare! Aceasta absoarbe apa din organism si favorizeaza deshidratarea!

Menajeaza-ti muschii si ai grija la crampele musculare! Pentru a evita aparitia lor, consuma allimente bogate in potasiu si magneziu – banane, oua, iaurt, legume cu frunze verzi.

Pe langa cele trei mese  principale carora nu trebuie sa le dai skip, e recomandabil sa integrezi si 2 gustari bogate in cereale cu eliberea progresiva, ciocolata, miere.

Atentie la consumul de alcool! Nu exagerati!

Un alt aspect important este supra-consumul! Nu exagera cu alimentele consumate doar pentru ca ai citit ca trebuie sa consumi mai mult!

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *