Ski Resort Transalpina se deschide azi

Într-un an atipic, uscat, aproape fără pic de zăpadă naturală, nu putem să nu dăm dreptate celor care afirmă că stațiunile aflate la altitudini mai mici de 2000m vor avea de suferit dacă nu iau măsuri pentru a preveni falimentul

În stațiunile montane din România, această lipsă de precipitații s-a tradus prin numarul scazut al turiștilor. Statiunile au fost nevoite sa faca eforturi majore pentru a crea un strat de zăpadă artificială. De exemplu, Poiana Brașov a mizat pe o armată de oameni și pe echipamente scumpe pentru a susține stratul de zăpadă artificială. 

Sinaia s-a bucurat de avantajul altitudinii și a plusat cu instalațiile de producere a zăpezii artificiale pentru a ține pârtiile de la 2000 deschise. Celelalte stațiuni de pe Valea Prahovei aflate la joasă altitudine au fost afectate din cauza lipsei zăpezii, iar acest lucru se poate observa din încasări.

Ski resort transalpina namstare 2
În cealaltă parte a țării, Ski Resort Transalpina s-a confruntat, ca în mai fiecare an, cu probleme administrative. Acest lucru a dus la întârzierea pregătirilor de rigoare și a stratului de bază pentru zăpada artificială. Problemele administrative au fost dublate de temperaturile ridicate ceea ce nu a făcut decât să stârnească nemulțumirea proprietarilor de pensiuni și frustrarea turiștilor care iubesc SRT.

Așteptarea a luat însă sfârșit întrucât azi, 31.01.2020. Ski Resort Transalpina se deschide. Asistăm o deschidere târzie, în condiții mai puțin ideale, atât pentru turiști, dar și pentru oamenii implicați în promovare și administrare. Este o provocare să menții deschisă o pârtie în mijlocul munților, cu puține unități de cazare în zonă, mai ales într-un an păgubos din punct de vedere climatic că acesta. Nu puteam decat să le urăm succes celor din administrație și sperăm să facă față cu brio provocărilor.

Ce trebuie să știi dacă ai în plan o excursie la Ski Resort Transalpina?

În primul rând cazările aproape de pârtie sunt puține și îți va trebui o rezervare făcută cu câteva săptămâni înainte dacă vrei să stai în vecinătate. Poți găsi cazare la Obârșia Lotrului la aprox. 9 km, altfel cele mai apropiate unități sunt la Voineasa (aprox 30km).

Ski resort transalpina namstare

Drumul este montan, cu serpentine numeroase, cu acces dinspre Valea Oltului (Rm Vâlcea – Brezoi – Voineasa – Ski Resort Transalpina) sau Valea Jiului. Mașina trebuie echipată corespunzător pentru condiții de iarnă. Evită să circuli pe timpul nopții. Ski Resort Transalpina dispune de o parcare supraterana acoperită și una la suprafață, cu plata pe zi. 

Cumpărăturile trebuie făcute înainte, în zonă nefiind un supermarket. De principiu găsești câteva restaurante la Obîrsia Lotrului, însă nu avem un status updatat al acestora. Magazine de tip supermarket  găsești în Voineasa.

Poți închiria echipamente chiar de la baza pârtiei (recomandăm cu drag Alpina Ski) și te poți odihni vreme de câteva minute la Fery la apres-ski-ul de deasupra stației de telegondola la un ceai sau un vin fiert, dar și pentru o porție de muzică bună și bronz la înălțime.

alpina ski centru inchiriere echipamente schi

Pârtia principală este deservită de o telegondolă cu stație intermediară, momentan funcțională pe primul tronson, un telescaun nefuncțional și 2 teleschiuri pentru acces pe golul alpin și pârtiile de altitudine.

Prognoza

Revenind la condițiile zăpezii de anul acesta, veștile nu sunt tocmai bune. S-au făcut eforturi pentru a amenaja pârtiile cu ajutorul zăpezii artificiale, iar natura a avut un mic aport cu un strat de zăpadă naturala căzută în ultimele zile. De ajuns? Nu prea, așa cum suntem avertizați încă de la start. Pârtia ascunde pericole reprezentate de gheață sau pietre. Așadar nu este indicat ca începătorii să încerce coborâri pe pârtia mare, viteza și atenția trebuie adaptate și, din experiență noastră, prima parte a zilei este cea mai bună pentru schi sau snowboard.

Noi, iubitorii de zăpadă și echipa #namstare, tot sperăm ca prognoza să se schimbe și să aducă powderul ăla după care tânjim de un an de zile. Abia asteptam să ne vedem pe pârtie cu prietenii dragi cât mai curând.

Iar dacă astrele se aliniază, nu uitați că ne vedem la startul celei de 4-a ediții din Întrecerea Halbelor, o întrecere ce combină voia bună, distracția, consumul responsabil de alcool și costumațiile trăznite.Intrecerea halbelor

Olgu

Have less! Do more! Be more!

One thought on “Ski Resort Transalpina se deschide azi

Comments are closed.