Noile reglementari europene privind dronele civile

Incepand cu data de 31.12.2020, pe teritoriul si spatiul aerian al statelor membre UE, se vor aplica noile reglementari europene privind dronele civile ale Regulamentului (UE) nr. 2019/947.

In traducere libera: ne asteapta cateva modificari in segmentul dronelor civile folosite pentru agrement cu risc scazut in utilizare. Ca si utilizator va fi foarte important de stiut cum sa manevrezi o drona si dupa ce legislatie sa te ghidezi. Daca pana acum nu exista o legislatie unitara la nivelul EU si fiecare tara isi reglementa diferit acest sector, ei bine acest lucru urmeaza sa se schimbe in anul ce urmeaza.

Operatiunile de pilotare ale dronelor vor fi impartite in 3 mari categorii: Deschise, Specifice si Certificate.

(a) Operațiunile din categoria „deschise” nu necesită o autorizație de operare prealabilă și nici o declarație operațională din partea operatorului înainte ca operațiunea să aibă loc;

(b) operațiunile din categoria „specifice” necesită o autorizație de operare eliberată de autoritatea competentă si o declarație care trebuie întocmită de operator;
(c) operațiunile din categoria „certificate” necesită certificarea în temeiul Regulamentului delegat (UE) 2019/945, precum și certificarea operatorului și, după caz, deținerea de către pilotul la distanță a unei licențe.

Categoria OPEN (DESCHISE)

Pentru ca marea majoritate a utilizatorilor se incadreaza la categoria OPEN, vom detalia conditiile legale de desfasurare a operatiunilor (adica zborul cu drona) incadrati in aceasta categorie:

  • activitățile de zbor se desfășoară în rază vizuală (VLOS);
  • înălțimea maximă de zbor: 120 m;
  • masa maximă la decolare a aeronavelor fără pilot implicate: 25 kg
  • aeronavele fără pilot implicate în acest tip de operațiuni nu pot survola persoane care nu sunt implicate în operarea lor sau clădiri/ansambluri de clădiri;
  • înregistrarea operatorilor aeronavelor fără pilot se va realiza prin intermediul unei aplicații electronice care va conține informații cu privire la: date privind identifitatea operatorilor și aeronavele fără pilot care urmează a fi utilizate în activități de zbor.
Categoria OPEN, care include dronele pentru distractie si cu risc mic, este cea care ne intereseaza in primul rand. Aceasta categorie va fi impartita in trei subcategorii: A1, A2 si A3 dupa cum urmeaza:

A1: poti zbura pe deasupra oamenilor, dar nu deasupra grupurilor de oameni.

A2: poti zbura in proximitatea oamenilor.

A3: poti zbura doar la departare de oameni.

Vedem asadar un accent pus pe siguranta oamenilor in principal. Fiecare subcategorie vine cu un set de cerinte si restrictii. In categoria Open este important sa gasim o subcategorie care se aplica in fiecare caz in parte. In functie de greutatea dronei, pana la 1 ianuarie 2023, operatiunile privind dronele se vor desfasura in urmatorele conditii. 

regulament drone

Clasificare drone

Dupa 1 ianuarie 2023, toate dronele vor primi o clasificare. Pentru a verifica tipul aeronavei trebuie sa vezi tabelul de identificare (C0, C1, C2, C3, C4). Acest tabel va suferi modificari in functie de noile aparitii sau iti vei putea clasifica drona in functie de greutate.

Sunt puse la dispozitie lamuriri suplimentare si completari in sectiunea de FAQ de aici si aici. Vor fi necesare stickere pentru toate dronele comercializate in Europa cu privire la identificarea clasei.

Sunt specificate si reglementari pentru proiectele ce implica dronele asamblate personal si nu cumparate, ca atare cu inscrisuri specifice.

Daca ai cumparat o drona pana la 2023 vei putea in continuare sa o folosesti in subcategoria A1 daca este peste 250 g sau in subcategoria A3 daca este pana in 25kg.

Vârsta minimă a piloților la distanță care operează un UAS în categoriile „deschise” și „specifice” este de 16 ani, insa statele membre pot reduce vârsta minimă, urmând o abordare bazată pe riscuri care ia în considerare riscurile specifice asociate operațiunilor de pe teritoriul lor. Astfel varsta utilizatorilor din categoria Deschise poate cobori pana la 12 ani. Aceste masuri sunt valabile doar pe teritoriul tarii respective.  

Se pune asadar accent pe siguranta, o diferentiere clara a dronelor si a modului lor de utilizare la nivel unitar in UE. Responsabilitatea de a opera o drona ar trebui sa fie clar inteleasa, atat de utilizatori, dar si de catre autoritati, iar noile reglementari europene privind dronele sa alinieze legislatia din toate statele.
 
Puteti consulta intreg regulamentul aici.
Hai si tu pe grup: Lumea Dronelor sa discutam despre cele mai noi informatii din domeniul dronelor.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

2 thoughts on “Noile reglementari europene privind dronele civile

Comments are closed.