Cu si despre drone – initiere / posesie / inchiriere / responsabilitati

Odata CU „Crucificarea” posesorilor de drone din Romania si tam-tam-ul facut in presa pe aceasta tema, multi isi pun intrebarea daca este sau nu oportuna achizitia sau zborul cu un asemenea echipament.



Legislatia romaneasca este in mare parte ambigua si abuzurile sunt si dintr-o parte si din cealalta a baricadei. Pe de o parte legea care nu poate fi corect implementata si nu poate tine pasul cu dezvoltarea tehnologica in domeniu, iar pe de alta parte operatorul de drona ce manevreaza aparatul in mod inconstient punand in pericol siguranta altor persoane si aducand prejudicii materiale. Dreptatea e undeva la mijloc, iar evenimentele provocate in urma zborului abuziv ar trebui taxate.



Sunt situatii in care se poate intampla ca aparatul sa nu reactioneze cum trebuie, iar experienta sa fie de genul „try and error„. Accidente pot surveni constant din diverse motive, fapt care nu ar trebui totusi sa ne descurajeze. Chiar daca nu exista inca o legislatie in privinta scolilor de formare a pilotilor profesionisti, avem totusi la indemana cateva solutii simple ce ne pot garanta experienta unui zbor in conditii de siguranta. Initierea ar trebui sa se faca folosind o drona relativ ieftina, sa se invete principiile de baza intr-o zona fara obstacole si sa se exerseze cat mai mult. Persoana care supervizeaza aceasta activitate ar trebui sa aiba o experienta considerabila si sa poata da informatii cu privire la echipamente, moduri de operare si setare, precum si locurile sigure de zbor. Invatarea se face treptat, de la echipamente ieftine pana la cele mai performante.



Achizitie sau inchiriere? De multe ori suntem tentati sa achizitionam un echipament pentru o utilizare, vrajiti de impulsul de moment. In cazul dronelor, achizitia reprezinta o mica parte din activitatea complexa ce implica zborul, filmarea si siguranta celor din jur. Pentru filmari speciale este indicat sa apelam la un operator profesionist cu un echipament bun in loc sa testam pe pielea noastra o activitate ce implica cunostinte temeinice, exercitiu si asumarea unor riscuri. Trebuie avut in vedere destul de clar obiectivul, timpul alocat si bugetul pentru achizitie in momentul in care te hotarasti sa urmezi aceasta pasiune. De ce zic pasiune? Pentru ca este posibil ca investitia sa nu fie recuperata niciodata in ciuda echipamentelor de calitate si a timpului alocat.



Inregistrarea unei drone in Romania nu e un lucru simplu, precum si planificarea si aprobarea unui zbor. La noi legislatia nu se sincronizeaza cu realitatea. Se pune accent pe echipamente si nu pe pregatirea operatorului. Din acest motiv apar probleme ce greu isi vor gasi rezolvarea. Cum spunea un cunoscut fotograf „Nu pot sa cer aprobarea unui zbor cand vad un apus senzational si vreau sa ridic drona!„. Nimic mai adevarat as spune. Este interzis zborul in orase, deasupra adunarilor mari de oameni sau in alte zone periculoase. In ciuda dezvoltarii tehnologice sunt totusi echipamente complexe ce pot da erori sau din cauza unei manevrari gresite pot crea pagube.



O alta problema intalnita e reprezentata de dimensiunea lor. Se pune mare accent pe miniaturizare, astfel ca mai nou o drona gen DJI Mavic sau Zerotech Dobby incap in buzunar si au aproape caracteristicile uneia mari. Un alt aspect pe care autoritatile il arunca in fata este reprezentat de faptul ca o drona poate capta imagini cu rezolutii ametitoare si se poate limita si acest aspect din pricina invadarii intimitatii. Dar cum toate mijloacele media dispun de camere performante si sunt legale, nu vad de ce o drona ar face nota discordanta, doar pentru ca le poate capta din aer.

Concluzia e clara: dronele isi vor face tot mai mult simtita prezenta in vietile noastre. Cu legislatie buna sau rea, vom continua sa zburam si sa ne urmam pasiunea. Pana la urma implicarea comunitatii ce incepe sa se inchege in Romania in procesul legislativ va face ca acest domeniu sa fie unul care va cunoaste o expansiune in viitorul apropiat. Intr-o lume in continua miscare trebuie sa ne asiguram ca nu suntem tara care sta pe loc sau mai bine zis la sol.


* sursa : youtube


Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *