Un nou razboinic se ridica, drona DJI Mavic ridica stacheta tehnologica cu doua generatii

Anuntata de ceva timp, pe o piata ce e in continua crestere, cea a dronelor portabile, usor de carat in calatorii, dar in acelasi timp avansate tehnologic astfel incat sa nu mai fie confundate cu jucariile, noua drona de la DJI, numita Mavic, promite exact acest lucru.

Primul contact avut cu astfel de gadget a fost cu Sim Too, un concept chinezesc cu brate pliabile din carbon, autonomie buna si functii simple pentru utilizatorul neinitiat. Din pacate am remarcat cateva hibe in constructie, initiere si lipsa de informatie utila pe piata noastra. Oricum a fost un prim indiciu ca tehnologia va avansa in aceasta directie si ne asteptam ca gigantii din domeniu sa apara cu ceva interesant.


large_86084b55-6635-405b-942c-07c77f6f26a9


Karma, contracandidatul din partea GoPro, prima drona dezvoltata de celebrul producator de camere de actiune, a aparut o data cu nou GoPro Hero 5, putand fi echipata cu acest echipament de filmare. La fel de compacta, cu gimbal pe trei axe, detasabil, cu un pret rezonabil si pachet complet de actiune. Imediat dupa anuntarea acestui model de drona, si cei de la DJI au venit cu o propunere la fel de interesanta – DJI MAVIC.

Specificatii DJI Mavic

  • Sistem nou de transmisie de pana la 7 Km (OcuSync), procesor cu 24 de nuclee.
  • Camere 4K cu stabilizare gimbal pe 3 axe, comenzi vocale si prin atingere.
  • Dispune de 5 senzori pentru ghidare si evitare obstacole (poate depista obstacole pana la 15 m).
  • O noutate vine prin zborul de precizie indoor si outdoor, indiferent de sateliti, folosind in schimb senzorii de proximitate.
  • Mica, dar puternica in acelasi timp, poate zbura pana la 27 minute, fiind cam 1/6 din dimensiunea unui Phantom.
  • Dimensiunile dronei pliate : 189x83x83 mm.
  • Modulul FPV (vizionare in timp real a zborului) este inclus, fiind posibil pe monitorul telecomenzii de control, la o rezolutie 1080/720 P.

worryfree-3-large-91d59e854f28c6118340c1d913d40ab5


De ce am cumpara un asemenea echipament si cui este dedicat?

In primul rand, asa cum ne-a obisnuit producatorul DJI, produce drone usor de manevrat, construite compact si din materiale de calitate, fapt pentru care se afla in fruntea listei. Fara indoiala Mavic va avea o constructie robusta, materiale de calitate si o tehnologie mult peste cea existenta pe piata. Inovatiile vin din partea inglobarii unor functii multiple intr-un spatiu atat de mic si compact, ideal pentru a putea fi transportat in rucsac. Amator sau profesionist, operatorul va putea capta momentele importante cu ajutorul camerei ce o ofera imagini de calitate, nemaifiind nevoie de o tableta sau telefon pentru modulul FPV.


large_7cfcf16d-c022-48cf-9dd3-2c4c70603776


Practic, daca ne uitam la gama de produse DJI, producatorul a selectat functiile importante din mai multe produse si le-a inghesuit intr-o drona ce la prima vedere ii va asigura suprematia  pentru moment pe aceasta piata de nisa, dar cu o crestere explosiva.

Dar, nu e totul lapte si miere, trebuie luat in considerare faptul ca o data cu dimensiunile scazute, aceasta poate devini mai sensibila la rafale de vant, nu e precizat nicaieri faptul ca este impermeabila, iar tehnologia fiind inca la inceput ne putem astepta la erori.


45d293a9-2db9-4825-9318-0af16c2d41d3


DJI MAVIC vine incapsulat, asa ca nu va putea fi customizata. E posibil ca pasionatii de electronica si programare aerospatiala sa nu fie impresionati pentru ca nu vor avea cum sa o modifice dupa bunul plac. Viteza de deplasare nu o plaseaza in segmentul dronelor de cursa (65 kph), impresionanta fiind insa distanta de operare (pana la 7 km).

In schimb modul usor de operare, sistemele de control duble in caz de eroare, modulele de urmarire, hover si control prin gesturi, vor fi fara doar si poate apreciate de operatorii fara sau cu experienta minima in zbor. Pentru o experienta diferita se pot folosi si ochelarii VR (realitate virtuala), oferind posibilitatea de a vedea in timp real imaginile suprinse de camera.


creative-5-large-7cd1c5f5b3a9f7decb70de905e519d1c


Sistemul de ghidaj prin senzori de care aminteam mai devreme include: 5 camere, GPS&GLONASS, 2 senzori cu ultrasunete, senzori redundanti si o putere de calcul cu 24 de nuclee. Material NASA la prima vedere, vom vedea in timp daca se ridica la nivelul marketingului atasat.

Concluzie

Asteptam cu interes acest produs in Romania, fiind o inovatie ce promite ca va schimba perspectiva dronelor personale, compacte. Chiar daca se anunta a veni in tara incepand cu luna octombrie, nu trebuie sa va entuziasmati, deoarece lista de asteptare e lunga, iar comenzile vor intarzia cu siguranta. Pretul va fi in jur de 5 000-6 000 lei. Pachetul va include drona, geanta pentru trasport, incarcator (si adaptor pentru masina), dar si optionale ce pot fi achizitionate separat.

Drona DJI Mavic va fi disponibila cu pre-comanda pe site-ul partenerilor nostri Gnex: www.gnex.ro, iar daca introduceti codul promotional Namstare10 la finalizarea comenzii veti primi un smartwatch cadou. 


*sursa : youtube.com


Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *