E-TWOW Booster vs Xiaomi Mijia M365 vs Joyor Allegria – Comparativ

Inca de cand au intrat pe piata romaneasca trotinetele electrice, ne-au starnit interesul si am avut ocazia sa testam mai multe modele de la mai multi producatori, fiind posibil ca la acest moment sa putem face o comparatie intre anumite modele. Am ales pentru comparativul nostru de azi trei modele ce se invart in jurul sumei de 3ooo ron. Fiecare vine cu cate un atuu si fiecare atrage prin specificatii demne de luat in seama.

Motor si baterie

  • E-TWOW  Booster     Motor – 500 W Baterie – 280 Wh
  • Xiaomi Mijia M365    Motor – 500 W Baterie – 280 Wh/42 V
  • Joyor Allegria             Motor – 500 W  Baterie – 624 Wh, 48 V, 13 A


Daca E-TWOW Booster nu dispune de un selector de viteze, acceleratia fiind continua fara posibilitatea de a modifica, in cazul trotinetelor electrice Xiaomi si Joyor, putem actiona un selector cu 3-5 trepte. Astfel putem opta pentru o autonomie mai mica la viteza scazuta sau o autonomie mai mica la o viteza superioara. Dintre cele trei optiuni doar Allegria dispune de tragaci pentru acceleratie, celelalte fiind prin apasare. Puterea motorului (fara perii) este data de voltaj si autonomia de amperaj. Din experienta noastra si din testele efectuate cu 1 A parcurgem aproximativ 3 km. Distanta parcursa variaza in functie de greutatea utilizatorului, stilul de accelerare, suprafata si pantele atacate. Motoarele suficient de puternice pot duce o greutate de pana la 125 kg.

Constructie si fiabilitate

  • E-TWOW Booster este o trotineta robusta pentru clasa ei. Cadru rigid metalic, vopsit in electrostat si suspensie fata/spate. In schimb datorita cauciurilor pline pierde puncte la confort si siguranta. Sistemul de franare prin regenerare nu este atat de eficient sa incarce bateria, iar frana de urgenta (cea de picior) este greu accesibila mai ales in situatie de urgenta. Castiga teren datorita ergonomiei si spatiului mic pe care il ocupa la depozitare. Greutatea de 10.8 kg o face ideala pentru acces la metrou sau in mijloace de transport in comun. In urma testelor noastre uzura se instaleaza la nivelul rotilor, rulmentilor si a cablurilor de transfer. Primeste in general o nota buna pentru un mijloc de transport ce iti poate asigura autonomia intr-un mediu aglomerat.


  • Trotineta Xiaomi Mijia M365 uimeste de la inceput prin calitate si atentie la detalii. Fiecare element este atent executat, iar producatorul chinez ne demonstreaza inca o data ca stie sa faca treaba buna. Eleganta si futurista, cu specificatii tehnice bune, are si cateva aspecte ce pot fi tratate ca dezavantaje in orasele Romaniei ce nu sunt asa friendly cu mijloacele de transport alternative, indiferent care ar fi. Confortul este asigurat de cauciucurile pe aer, neavand suspensie. Producatorul a renuntat la ecranul clasic pentru informatii si a optat pentru o aplicatie pe mobil conectata prin bluetooth (cea originala este in chineza, insa poate fi folosita cea de la Nineboot). Franele sunt in sistem dual, atat cu regenerare (considerat in continuare inutil in testele noastre), dar si pe disc, dispuse pe roata spate. Cu o greutate de 12.5 kg, este in continuare suficient de usoara pentru transport, insa pierde puncte la modalitatea de pliere, nefiind atat ergonomica precum E-TWOW. Modul de constructie, fragil am putea spune, nu o face ideala pentru mersul zilnic si pentru obstacolele intalnite la tot pasul. Accentul pus pe calitate si detalii face din Xiaomi un reper in „fashion” in acest segment si mai putin un tanc robust, capabil sa infrunte abuzurile.

Cheap-xiaomi-scooter-original-mijia-scooter-electric


  • Joyor Allegria, mezina familiei Joyor schimba de la prima vedere perspectiva transportului prin autonomia generoasa, data de bateria de 13 A. Motorul este pozitionat pe roata spate, fiind ajutata la franare de sistemul pe tambur. Roata  din fata este ajutata de un cauciuc pe aer si suspensie in tija. Greutatea de 13.5 Kg este in continuare rezonabila, iar modalitatea de pliere este compacta si eficienta. Cadrul este rigid, vopsit in electrostat, construita pentru trafic zilnic.


Aspectele urmarite de noi in timpul testelor au fost: AUTONOMIE, SIGURANTA, CONFORT si CONSTRUCTIE. Esentiale pentru un vehicul electric eficient si ecologic. Categoric va spunem ca nu exista varianta buna sau proasta. Alegerea tine de fiecare persoana in parte si de nevoile sale. Cele trei modele testate au puncte si puncte forte si puncte slabe. La fel ca in orice domeniu mai e loc de imbunatatit pana se va obtine produsul ideal.



Modalitatea de incarcare este aceeasi pentru fiecare trotineta. Incarcatorul este cat unul de laptop, iar durata variaza in functie de marimea bateriei. De retinut este faptul ca o baterie este garantata in general cam la 500 cicluri de incarcare. In timp, asta inseamna cam 2-3 ani pentru o utilizare normala. Cu cat mai mare capacitatea, cu atat incarcam mai rar si ajungem mai greu la limita de viata pentru acumulator.

Pentru persoanele ce parcurg multi kilometri (peste 10), confortul si franarea vor fi puncte cheie in alegerea unei trotinete electrice. Modalitatea de transport indicata este pe trotuar sau pe benzile de bicicleta, respectand limitele legale si de bun simt. Suntem participanti in trafic alaturi de alte categorii astfel incat daca vrem spatiu si respect si noi trebuie sa dam la randul nostru.



Luminile in general sunt pe LED fata/spate, dar nu va asteptati sa performeze precum un far clasic in situatie de lumina scazuta. Sunt mai mult de atentionare si mai putin de mers in timpul noptii. Claxonul, unde este cazul, de cele mai multe ori este inutil. Datorita zgomotului ambiental si a neatentiei pietonilor rareori face fata si este luat in seama asa ca nu va bazati 100% pe el. Trotinetele se urnesc in general cu o plecare de pe loc din miscare. Un mijloc de siguranta luat de producatori pentru a ne corecta pornirea si atenua din puterea initiala data de motor.

Nu sunt impermeabile, deci mersul prin ploaie este exclus. Intretinerea se face usor, folosind carpe uscate si doua sprayuri pentru degresare si ungere, iar la un anumit interval recomandat de producator ar fi o vizita la service-uri autorizate. Consumabilele pot varia ca pret, iar inainte de achizitie puteti intreba cu privire la acest aspect ce va poate scuti pe viitor de costuri usturatoare.



Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *