Ingenuity: Prima drona pe Marte nu e DJI

Misiunea NASA pe Marte este o premiera pentru intreaga omenire, iar vestea ca NASA tocmai a finalizat primul zbor cu o drona pe alta planeta a ajuns pe toate site-urile de stiri. Ingenuity este numele acesteia si spre surprinderea tuturor nu este o drona DJI.

Aceasta operatiune a fost comparata cu primul zbor al Wright Flyer. Chiar daca acesta a zburat pe o distanta scurta, nu a fost rapid si nu s-a ridicat, a fost primul zbor din istorie care a contat. Asa s-a intamplat si acum. Drona de 1.8 kg s-a ridicat aproximativ 3 metri, a planat timp de 30 de secunde, a zburat cu 90 ° și a coborat pentru o aterizare usoara. Timpul total de zbor a fost de 39,1 secunde. Acest lucru a fost exact conform planului!

Intr-o atmosfera rarefiata precum cea de pe Marte, aceasta operatiune a fost o mare realizare. Pentru nu a existat nicio modalitate de a manevra drona de pe Pamant, imaginile si informatiile despre zbor au ajuns cu o intarziere de cateva ore pe Terra.

Ingenuity

Misiunea Perseverence si ridicarea dronei pe Marte nu a fost lipsita de provovocari. Mai intai drona Ingenuity a trebuit sa soseasca pe Marte cu racheta Perseverence. Apoi a trebuit să se dezlipească de rover și să aterizeze pe Marte. Odată ce rover-ul s-a îndepărtat, a trebuit să-și încarce bateria în timp ce își testa sistemele și comunicațiile cu roverul și Pământul. Între timp, a trebuit să înfrunte temperaturi nocturne de -90 ° C !

Misiunea dronei Ingenuity

Aparent, drona Ingenuity ar fi facut primul sau zbor scurt pe Marte in urma cu aproape o saptamana, insa a intampinat cateva probleme de software. Echipele de pe Pamant au trebuit sa gaseasca o modalitate de a controla drona in mod indirect. Astfel NASA a trebuit sa proiecteze solutii automate pentru ca elicopterul sa decida cand este sau nu sigur sa zboare. Asadar, a apărut o posibilă problemă în timpul unui test în care elicopterul își rotea lamele cu o viteză mai mică. NASA și-a luat timpul pentru a rezolva această problemă.

Ingenuity

In urmatoarele saptamani, Ingenuity va efectua inca patru zboruri, fiecare cu o durata de pana la 90 de secunde. Fiecare este conceput pentru a depăși în continuare limitele capabilităților ingeniozității. Drona Ingenuity este conceputa sa functioneze doar 30 de zile marțiene si se asteapta ca aceasta sa isi incheie misiunea in jurul datei de 4 mai. Locul sau final de odihna va fi în craterul Jezero, intrucat NASA va trece la obiectivul principal al misiunii sale: studierea dovezilor de viata de pe Marte de catre roverul Perseverence.

Citeste si:  DJI AIR 2S: cea mai tare drona? Vezi comparatie cu celelalte drone DJI

Olgu

Have less! Do more! Be more!