Ghidul sigurantei pe partie!

Nu trece un sezon de schi fara sa auzim de accidente care mai de care mai grave. Sporturile de iarna sunt menite sa aduca in acelasi loc oameni pasionati de zapada, distractie si bucurie. Ei bine, din exces de adrenalina sau alti factori unii uita care este ghidul sigurantei pe partie.

Ghidul sigurantei pe partie

Sunt totusi cateva reguli de bun simt la indemana fiecaruia dintre noi pentru a evita accidentele si pericolele de pe partie. Regulile de conduita pe partie sunt o parte dintre acestea, dar pe langa acestea mai avem cateva sfaturi pe care vi le impartasim:

Ghidul sigurantei pe partie

⚠️ Evitarea zonelor din afara partiilor sau cele marcate prin garduri ori pancarde de avertizare. Sunt puse un scop bine definit, deoarece pot ascunde pericole, pot fi provocate avalanse sau au un grad mare de dificultate.

Ghidul sigurantei pe partie

⚠️ Purtarea protectiilor, in primul rand casca si verificarea echipamentelelor pentru a functiona optim la fiecare iesire pe munte. Nerespecarea acestor reguli pot avea consecinte grave.

Casca-smart-Livall-RS1-banner1

⚠️ Adaptarea vitezei, fie ca esti pe partie fie ca esti off-piste. Impactul la viteza mare poate fi fatal. Corpul uman este o structura fragila ce poate suporta foarte putine forte ce i se aplica. Sfatul nostru pentru iubitorii de adrenalina si viteza este participarea la concursuri dedicate in spatii amenajate sau implicarea in grupuri organizate cu oameni ce cunosc traseul.

Recomandari

⚠️ Atentia distributiva si vederea periferica sunt atuurile ce trebuie gestionate corespunzator pentru evitarea obstacolelor intalnite pe partie sau in afara ei. 

⚠️ Mesajele de atentionare venite din partea administratorilor, Salvamont sau alte autoritati nu sunt cu caracter optional. Acesti oameni sunt pregatiti, cunosc muntele si pericolele sale astfel incat sfaturile venite din partea lor sunt esentiale in pastrarea integritatii corporale.

Ghidul sigurantei pe partie

⚠️ Zonele de partie sunt impartite pe categorii de experienta. Intotdeauna alegeti traseul cel mai potrivit capacitatilor fiecaruia dintre voi. Nu este indicat ca un incepator sa atace o partie de avansati (Negru).

⚠️ Depasirea timpului alocat pentru urcari te poate lasa pe munte. Noaptea vine repede iarna asa ca ar fi indicat ca sa iti iei masuri sa nu te incumeti cu ultima urcare. Riscul este acela de a cobora pe intuneric sau vreun scenariu de tip „Frozen„.

Frozen-Review-Logo-v5.1

⚠️ Alaturi de mijloacele de protectie, cele de comunicare sunt vitale mai ales in zona de off-piste. Riscurile sunt mult mai mari, asa ca preventia ar trebui sa fie sporita, iar cel mai bun mijloc este comunicarea. Telefonul, statia emisie/receptie, transceiver sau cel putin un partener sunt mijloace bune ce nu trebuie sa lipseasca.

Salvamontduo

Alte recomandari

⚠️ Alcoolul, substantele halucinogene sau tutunul ar trebui sa fie scoase din programul tau cand mergi la schi. Primul are rolul de a-ti dilata vasele de sange, diminua simturile in ciuda incalzirii pe moment. Muntele este despre aer curat, adrenalina pura, nu ingerata artificial.

⚠️ Mijloacele media de ascultare a muzicii nu sunt indicate deoarece te pot dezorienta si iti limiteaza simtul auzului.

⚠️ Buna alegere a lentilei ochelarilor in functie de vreme poate avea un rol in evitarea obstacolelor iminente.

Concluzie

Gradul de pericol este sporit in practicarea sporturilor de iarna, in ciuda distractiei si a bucuriei reintalnirii an de an cu zapada. Partiile insuficiente din Romania, numarul in crestere al oamenilor ce vor sa invete si lipsa de initiativa sau viziune contribuie la dezvoltarea unui mediu propice pentru producerea evenimentelor grave. O atitudine corecta, corelata si informarea buna poate transforma acest sport intr-unul distractiv si sigur.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *