Cum a fost prima tura la schi in Sinaia in 2021?

Intr-o iarna cu multe necunoscute, iata ca in cele din urma am reusit sa ajungem la muntela Sinaia, chiar daca inca sunt numeroase restrictii. Ne-am fi dorit sa avem o iesire in Alpi, insa anul acesta cu siguranta vom zice pas. In Romania iarna a debutat prin decembrie oferind premise bune de schi, dar ramanand in cele din urma doar sperante, majoritatea statiunilor nefiind pregatite sa primeasca turistii. Aminteam acum ceva timp in urma intr-un articol cum ca statiunile sub 2000m nu vor mai deveni rentabile din cauza incalzirii globale. Iata ca aceste studii nu sunt doar la nivel de teorie, intrucat pare ca si in Romania ne afecteaza din ce in ce mai mult.

Daca in statiuni precum Azuga, Busteni, Predeal stratul de zapada nu este suficienta pentru practicarea sporturilor de iarna, iata ca Sinaia a fost binecuvantata cu zapada din belsug in acest an si a atras ca un magnet toata Romania pe partiile sale. Partiile de la altitudine au fost luate cu asalt weekendul trecut, iar statiunea a fost supra-aglomerata. Oameni de toate genurile au umplut strazile, iar parcarile si instalatiile s-au dovedit insuficiente pentru asa flux. Ultimele ninsori au trezit speranta tuturor schiorilor impatitimiti, iar Sinaia a redevenit locul de joaca preferat de pe Valea Prahovei.

Cu greu ne-am facut loc printre fauna montana de ocazie si ne-am bucurat de doua zile de schi. Una sub premisa viscolului si alta asa cum ne place. Sa cu mult soare, fix ca in sloganul din Sinaia – Ski on sky. O zi senina cu senzatia plutirii prin nori, cu zapada buna si posibilitatea de a brazda Carpul ca in zilele bune.

sinaia-namstare

Sfaturi de supravietuire in Sinaia in timpul aglomeratiei?

1.Cel mai bine ar fi sa alegi a merge in timpul saptamanii in Sinaia, evitand astfel aglomeratia din weekend.

2.Achizitioneaza skipass-ul online si evita o coada la casa de bilete. Webcam-urile de la altitudine de pe site-ul Sinaiago si pagina de facebook ofera informatii actualizate de pe care te poti ghida.

3.Poti apela la un taxi pentru a evita aglomeratia din parcare sau incearca sa mergi de la pranz in a doua jumatate a zilei. Cateva ore de schi vor fi suficiente in mod normal.

4.Legat de partii acum poti alege versantul cu telegondola pentru joaca si evita aglomeratia din zona de altitudine.

sinaia-namstare-2

De ce Sinaia nu este inca acolo unde ar fi trebuit sa fie dupa atatia ani?!

In ciuda faptului ca perla statiunilor montane a suferit modificari in bine si arata frumos si curat are in continuare cateva ”bube”. Printre cele mai evidente ar fi posibilitatea de a merge cu un singur skipass pe toate instalatiile. In continuare avem 2 operatori cu administrari separate, ce se joaca cu nervii nostri. Locurile de parcare pentru turistii veniti cu masinile sunt insuficiente. Un proiect de parcare supraterana ar fi rezolvat acest lucru lejer si ar fi fost amortizat probabil in cativa ani dat fiind fluxul mare de turisti.

sinaia-namstare-2

Oamenii…o, da oamenii, si aici simtim ca ceva nu este in regula. Nu stiu daca este aroganta sau altceva, dar nu simti ospitalitate in Sinaia. Spun asta cu regret, cu toate ca am multi prieteni in aceasta statiune care sunt foarte ok.

De exemplu, am fost sa mancam in centru, am fost invitati in interior si una din angajate tipa la ceilalti colegi: ”de ce le-ati dat voie inauntru la ”astia”? sau cateva minute mai tarziu ”vezi ce vor astia de la masa 9 si aia de la masa 7”. Angajatii de pe instalatii mai ca ne-au luat pe sus cand am coborat din telescaun sa nu mai dam o coborare. Cuvinte gen ”multumesc” sau ”va mai asteptam pe la noi” nu prea se regasesc in vocabular. Mai e cale lunga pana turistii vor primi respectul meritat pentru ca, ghici ce?! Astia vin si lasa niste bani, iar fara ”astia” turismul nu ar fi posibil.

Concluzii

Chiar si asa, cu toate neajunsurile ei, Sinaia a fost si va ramane una din destinatiile noastre preferate pentru schi. De ce spunem asta? Are cateva avantaje care pentru noi conteaza. Este cea mai aproape statiune de Bucuresti. In cursul saptamanii putem fugi o zi fara probleme sa dam o tura, iar seara sa revenim acasa. Cand este soare, Sinaia iti ofera privelisti unice la altitudine, iar arhitectura din statiune iti ofera doza aia de relaxare si transpunere ub timp. Poti ajunge cu trenul, daca nu vrei sa iti bati capul cu cautarea unui loc de parcare. Una peste alta, vom reveni la Sinaia cat de curand.

casca smart schi Livall RS1 

 

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...