Cum zburam legal cu drona in Romania incepand cu 2021

Legislatia din Romania cu privire la operarea dronelor a fost modificata si armonizata in concordanta cu directivele Europene incepand cu 31.12.2020. Vezi mai jos ce trebuie sa faci pentru a zbura legal cu drona.

Dronele comerciale pana in 25 kg au fost impartite in 3 categorii:

OPEN SPECIFIC CERTIFICAT

Categoria OPEN se imparte in 3 sub-categorii:

A1 – drone sub 500g (ex. Mavic Mini, Mini 2)

A2 – drone intre 500g si 2 kg (ex.seria Mavic sau Phantom) si

A3 – drone sub 25 kg (dronele industriale sau pentru productia cinematografica).

Ce trebuie sa faci pentru a pilota o drona legal in Romania incepand cu 1 ianuarie 2021?

cum zbori legal cu drona

In primul rand trebuie sa te inregistrezi ca operator pe www.rpas.ro/register . Iti vei face un cont in sectiunea Operator UAS unde se cer cateva date intr-un formular standard.

Daca drone ta este sub 250 gr si nu are camera de luat vederi nu este necesara nici o procedura de inmatriculare. Totodata dronele de mici dimensiuni, considerate de jucarie nu trebuie inmatriculate.

Daca drone ta este sub 250 g, dar are camera, va trebui sa urmezi procedura de inregistrare. Trebui sa obtii codul unic ce trebuie lipit pe drona fie cu un adeziv, stiker sau chiar scris cu un marker permanent.

Pentru dronele ce depasesc 250 gr trebuie sa te inregistrezi ca operator si sa obtii o certificare pentru categoria Open la care optezi A1/A3 sau A2. Examinarea este online sub forma de test grila cu un singur raspuns corect ce tine 60 minute. Pentru a trece cu brio examinarea iti sunt necesare 30/40 intrebari corecte pentru sub-categoria A1/A3 si 22/30 intrebari corecte pentru A2. Procedura este gratuita si certificatul obtinut trebuie printat si pastrat personal la fiecare zbor sau in forma digitala.

Orice zbor trebuie anuntat telefonic la numarul 0213150105 sau online printr-un formular pus la dispozitie pe situl Ministerului Apararii Nationale www.defense.ro/aviz-filmare .

De retinut

Am scapat asadar momentan de taxa de 90 euro + TVA ce era valabila pana in 31.12.2020. Acum utilizatorii primesc licenta de operare si nu aeronava in sine. Nu mai trebuie pierdut timp si bani pe drumuri, procedura fiind posibila online. Sunt puse la dispozitie atat formularele de inregistrare operator, cat si sursele de unde poti invata pentru testul grila.

Daca ti se pare complicata procedura din Romania poti parcurge un test similar intr-o alta tara EU si obtine certificarea dorita.

Nu uitati ca dronele nu sunt jucarii, trebuie sa invatati in locuri sigure, fara obstacole sau aglomerari urbane. Va recomandam daca achizitionati o drona DJI sa ii faceti si o asigurare ce va poate ajuta sa obtineti pana la 2 drone pe an.

Cititi aici mai multe detalii despre DJI Flyaway Coverage, cel mai nou serviciu de la DJI.

Olgu

Have less! Do more! Be more!